Pojďme si hrát - rozhovor s Romanem Čermákem starším

17. 6. 2021
Rozhovor s Romanem Čermákem st. pro Mladý svět

Téměř padesát let, a dalo by se říct, že tolik se ve světě nezměnilo. V roce 1973, v 15. ročníku vydání jednoho z nejčtenějších československých časopisů Mladý svět, vyšel rozhovor s Romanem Čermákem st. o jeho stolních sportovních hrách. I nadále na trhu chybí hry pro starší děti a dospělé. Přesto o tom, že i starší děti, mládež, dospělí lidé si rádi hrají, nikdo nepochybuje. Přibyla zábava virtuální - sociální sítě, počítačové hry, ale kouzlo deskových her přetrvává. Přinášíme vám přepis otištěného rozhovoru z Mladého světa, na který se můžete podívat v jeho původní podobě i v naší fotogalerii.

Podpoříte nás a pomůžete nám dostat první sportovní deskovku na trh? Předem děkujeme za vaší podporu, odměnou vám může být třeba právě skvělá zábavná hra SuperAce Tennis za bezkonkurenční cenu. Každý, kdo měl zatím šanci ji otestovat, se během minuty bavil. Věříme, že budete i vy.

.............

Roman Čermák je konstruktérem laboratorních a lékařských přístrojů v Československé akademii věd. Je autorem vynálezů patentovaných u nás i v zahraničí. Aktivně provozoval cyklistiku, lyžování a lehkou atletiku. V současné době je trenérem lehké atletiky starších žáků v TJ Dukla Praha. Je ženatý, má dvě děti a rád si s nimi hraje. Spojil svoje schopnosti konstruktéra a sportovce a vymyslel spoustu stolních her na zcela novém principu.

Kolik jste sestavil her?
Cyklistický silniční etapový závod, cyklistické dráhové závody. Letní olympijské hry v lehké atletice, kde je 13 disciplín: běh, překážkový běh, štafeta, trojskok, dálka, výška, skok o tyči, disk. V zimních olympijských hrách jsou běžecké disciplíny, skok, sjezd, slalom, obří slalom, rychlobruslení. Kromě toho mám připravený jachting, který dnes vychází v MS, automobilový závod, tenis a připravuji dostihy. Kromě her sportovních mám sestavené i historické bitvy.

V čem se jednotlivé hry liší?
V pravidlech je obsažena podstata jednotlivých sportů, a tak pravidla umožňují při stolové hře používat tytéž taktické prvky, které se používají v tom či onom sportu.

Můžete dát příklad?
U středních tratí v běhu umožňují pravidla výhodně běžet, ve vleku vedoucího závodníka. V silniční cyklistice pravidla umožňují jízdu v pelotonu se všemi výhodami. Hráč jedoucí na špici má možnost úniku, nebo může brzdit peloton, to vše záleží na taktických rozhodnutích. Pravidla se drží skutečnosti a hráč, který se opozdí, jen stěží může dohnat peloton, pokud se nespojí s ostatními opozdilci.
Únik se lépe povede ve skupince nebo aspoň ve dvojici. Mimo peloton a na špici pelotonu má totiž figurka pravidly ztížené podmínky tak jako závodník, jenž v těchto situacích proráží vzduch, a proto i ve hře je lépe, když se střídají figury ve vedení a svůj souboj rozhodnou těsně před cílem.
U skoku na lyžích, při mé hře jako ve skutečnosti, nerozhoduje jenom hozená délka skoku, ale i odraz a styl. To vše lze v pravidlech pomocí čísel hozených v kostkách vyjádřit.
Všechny dosažené hodnoty ve hrách jsem propočítal ve vztahu ke skutečným dosahovaným špičkovým výkonům na hřištích. A tak máme rekord naší trati na 100 metrů 9,9, což se v historii podařilo hodit jenom asi třikrát, rekord na 1500 metrů je kolem 3,34 minut. Délku skáčeme nejvíce okolo 840 cm. Skoky na lyžích se pohybují kolem 80 - 90 metrů a při bodové hodnotě dosahují závodníci od 100 do 130 bodů.

Na čem je většina her založena?
Na hře kostkami a herním plánu, na němž se postupuje figurkami podle pravidel řízených většinou hodem kostek. Některé hry, jako je například běh na 100 metrů, jsou založeny vyloženě na náhodě, ovšem kupříkladu v cyklistice je ovlivnění náhodou sníženo pravidly skutečně na minimum. Záleží většinou na správné taktice, se kterou hráč se svým družstvem závod jede.
Ale mám i mechanické hry. Například tenis, jehož výroba by byla velmi snadná a jehož pravidla naprosto odpovídají pravidlům skutečného tenisu. Tam už záleží vyloženě na zručnosti a dovednosti.

Myslíte si, že by mělo smysl hry vyrábět?
Výroba není o nic pracnější než u ostatních stolových her, A přitom na trhu chybí tento typ her pro starší věk chlapců od deseti let, a nakonec i pro dospělé. I oni rádi hrají. Hry by zároveň byly dobrou propagací jednotlivých sportů a lidé by se prakticky při zábavě seznámili s taktickými prvky a mentalitou nejrůznějších disciplín.

Nakonec dárek čtenářům. Než se najde výrobce, zahrajte si alespoň jachting, jenž jsme pro vás připravili na straně 16 – 17. Přejeme vám všem při hře hodně klidu a dobrý vítr do plachet.
JAROSLAV PACOVSKÝ/SNÍMEK MIROSLAC HUDEC