Není blecha jako blecha

28. 5. 2021
Testování blech pro SuperAce Tennis

Malé plastové, mírně vypouklé čočky, které nesou název podle tradiční hry „Blechy“, jsou jedním z nejdůležitějších herních dílů naší deskovky SuperAce Tennis. Ve hře představují tenisový míček. Kvalita malé „blechy“ je odpovědná za provedení odpalu, průběh letu i přesnost dopadu. Výběru nejvhodnějšího tvaru a materiálu jsme věnovali spoustu hodin testování a vyzkoušeli desítky různých výrobků a výrobců.

 „Blechy“ vyrobené v 60. - 70. letech minulého století byly větší, vypouklejší a při odpalu bylo třeba vynaložit větší tlak.

Jejich let byl relativně stabilní. Jako testovací vzorky nám posloužily ty, které byly součástí původní hry „Blechy“. Vyhovovaly by i pro účely současné hry, ale jejich výroba bohužel dávno skončila.  

 

Nové výrobky firmy Směr, které jsme obdrželi jako vzorky v našich testech, neobstály. Jsou výrazně lehčí, liší se použitým materiálem. Odpal „blechy“ se nedal usměrnit i při veškeré snaze o přesné zacílení. Při letu se blecha chovala nevyzpytatelně, rotovala a po dopadu měla tendenci zakutálet se kamkoli, jen ne do zamýšleného cíle. Tudy cesta nevedla.

Museli jsme proto hledat v zahraničí. Nebudeme vypočítávat, kolik nejrůznějších vzorků, zejména z Číny, jsme museli vyzkoušet. Malé, střední, velké, různých tlouštěk, profilů, materiálů a barev… 

V zoufalství jsme zkoušeli i 3D tisk. Ještě že za covidové karantény nebylo co dělat, a tak jsme mohli donekonečna odpalovat a odpalovat a také se vztekat a vztekat.

Až jsme narazili na Tiddly winks. Hra, z níž se vyvinuly „Blechy“, vznikla již v 19. století v Anglii. V 50. letech minulého století měla svoje epicentrum při univerzitách Cambridge a Oxford. V průběhu dalších let se hra chytla na dalších 37 univerzitách. Postupně se rozšířila také do USA. Pravidla jsou samozřejmě složitější. Skalní Tiddlywinkeři tvrdí, že hra je něco mezi kulečníkem a šachem. Kombinuje zručnost se strategickým myšlením. S rozvojem tohoto „sportu“ vznikly dvě asociace, britská a americká, které pořádají mistrovské soutěže.

A tak jsme oslovili tradičního britského dodavatele. Jejich „blechy“ dokonce předčily naše očekávání. Je vidět, že léta zkušeností se promítla do optimálních vlastností. Pro nás budou dodávány v barvě tenisového míčku, tedy žluté. Věříme, že budou skvěle létat i vám.